Kinderen en natuur

Ravotten in de bosjes, wroeten met je handen in de (moestuin)aarde, vogels en insecten spotten en kaboutersoep maken in de heksenketel. Sjouwen met boomstammen, takken en kosteloos materiaal. Ruimtelijk inzicht ontwikkelen door te klimmen en klauteren. In de moestuin leren en ontdekken waar voedsel vandaan komt. Onze bosrijke tuin is een prachtige omgeving om je grenzen te ontdekken en verleggen. 

De kinderen zijn met alle weersomstandigheden buiten. "Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding" is ons motto, daarom beschikken we over fijne modderpakken en overschoenen. Bij ons spelen kinderen in de modder en mogen ze vies worden. 

We steken veel tijd en aandacht in onze moes- en bloementuin en samen met de kinderen onderhouden we onze tuinen. Op deze manier dragen we zorg voor onze omgeving. De natuur is een belangrijk onderdeel van de echte wereld en leert kinderen omgaan en respect hebben voor de aarde. Wij zijn van mening dat kinderen belangrijke lessen leren in de natuur, het draagt bij aan hun ontwikkeling en weerstand. 

We eten vaak buiten aan onze - speciaal voor de kinderen gemaakte - picknickbanken of op picknickkleden. Ook gaan we regelmatig wandelen in het bos, gaan op bezoek bij de boer om verse eieren te halen of gaan met z’n allen in de bolderkar naar de sociale voedseltuin in de buurt. Het glas brengen we gezamenlijk naar de glasbak in het dorp.

De natuur als pedagoog is een uitgangspunt van Kindercentrum In Bloei. Kinderen gaan naar huis met kennis over de natuur. De interesses van kinderen worden gewekt en onze begeleiders weten hier naadloos op in te spelen. Zo ontstaan er projecten als de slak, de rups of de kikker. Deze projecten worden van zaadje tot bloem, van rups tot vlinder of van kikkerdril tot kikker onderzocht, uitgewerkt en gedocumenteerd.  

Buiten slapen

Bij Kindercentrum In Bloei slapen kinderen in principe buiten. Heerlijk in slaap vallen met als achtergrondgeluid de fluitende vogels. Buiten slapen is gezond, kinderen maken in daglicht vitamine D aan wat bijdraagt aan de weerstand. De lucht buiten is vaak beter dan binnen en dat is goed voor de luchtwegen van kinderen. 

We hebben speciale Lutje Potjes, waar kinderen heerlijk en veilig in kunnen slapen. Ze zijn overdekt, zodat de kinderen beschermd zijn tegen de zon en regen. De voorkant heeft een deur met gaas erin, zodat het bed afgesloten is voor insecten, maar ze nog wel naar buiten kunnen kijken.

De bedden zijn weersbestendig, dus in principe gebruiken we ze alle seizoenen, ook in de winter. We passen de slaapkleding aan aan het weer. We maken gebruik van wol, zoals slaapzakken, sokken, collen en mutsen. Wol is een natuurlijk materiaal wat duurzaam is en zacht aanvoelt. Het reguleert de lichaamstemperatuur, waardoor het met alle weertypes gedragen kan worden.